Een bloeiende praktijk door wervende communicatie

Zo komt jouw persbericht in de krant

By on 13 oktober 2014 in Publiciteit with 0 Comments
Grafiek uit het rapport

Grafiek uit het rapport: 62% van de ondervraagde journalisten had de laatste 24 uur nog een ontvangen persbericht gebruikt.

Het sturen van een persbericht is nog altijd de belangrijkste manier om nieuws in een bedrijf of organisatie onder de aandacht van de media te brengen. Bij een Amerikaans onderzoek onder ruim 300 journalisten bleek dat 90% in de voorafgaande week tenminste één ontvangen persbericht had gebruikt voor publicatie, en 62% zelfs nog in de afgelopen 24 uur.

Journalisten verwachten van een persbericht allereerst dat er nieuws in staat (77%). Daarnaast zijn ze op zoek naar ondersteunende feiten (70%), interessante invalshoeken voor hun verhaal (66%), bronnen die ze kunnen citeren (52%), achtergrondinformatie over het betreffende bedrijf (50%) en actuele onderwerpen die spelen in de branche waarover ze schrijven (49%).

Opvallend is de grote behoefte aan ondersteunend beeldmateriaal: meer dan de helft van de ondervraagde journalisten geeft aan dat het meesturen van beeldmateriaal de kans op publicatie vergroot. Tenminste, als het bericht in de eerste plaats wel actueel is. Het liefst ontvangen ze foto’s (73%), grafieken (43%), infographics (32%) en video’s (27%).

Journalisten ontvangen graag persberichten en nieuws via persbureaus, maar houden er niet van om nog eens nagebeld te worden. Ook via de sociale media willen ze een nieuwsbericht niet nog eens opgedrongen krijgen. 74% gebruikt kanalen als twitter (26%), LinkedIn (23%) en facebook (12%) wel om onderzoek te doen. Als journalisten meer willen weten over een bepaalde organisatie zoeken ze allereerst op de website het bedrijf (92%) en daarnaast vinden ze informatie op onder meer online newsrooms (77%), op de sociale media-accounts van bedrijven (42%) en via een woordvoerder (42%).

Het volledige (Engelstalige) onderzoeksrapport is hier te downloaden.

Maar wat kun je nu met deze gegevens? Lees hier een checklist voor jouw persbericht!

Gratis e-book ‘Elke week in de krant’

Cover e-bookEen bloeiende praktijk is per definitie een zichtbare praktijk! Want hoe kunnen cliënten zich bij jou melden als ze niet weten dat je bestaat? Eén manier om aan je naamsbekendheid te werken is door het nastreven van gratis publiciteit. In mijn e-book ‘Elke week in de krant’ vind je 52 onderwerpen voor het schrijven van een persbericht. Vul hiernaast (rechtsboven) je naam en e-mailadres in en je ontvangt het e-book gratis in je mailbox.

Tags: , , ,

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Top
Sluiten